UFFICIALE GENOA CLUB

UFFICIALE GENOA CLUB

dimecres, 7 de març del 2012

20 anys del primer mosaic al Camp Nou...inspiració genoana...

Avui fa 20 anys que la Penya Almogàvers, supporters del FC Barcelona, va fer el primer mosaic en el Camp Nou.
En aquesta efemèride també podem trobar els orígens de Grifoni Barcelona...
Aquest és el relat que es publica al blog de la Penya Almogàvers:

La Penya Almogàvers està d'aniversari. El proper 7 de març es compliran 20 anys del primer mosaic que vam fer al Camp Nou. Aquell esdeveniment va marcar un abans i un després en l'animació al Camp Nou. D'una nova manera original, col·lectiva, impressionat i espectacular donaria la benvinguda i animaria els jugadors en el moment que saltaven a la gespa, realitzada pels membres de la Penya Almogàvers.

La Penya Almogàvers va néixer l’any 1989 com a grup d’animació i des del primer moment es va caracteritzar per tenir com a referència l’estil d’animació que es feia a Itàlia i entre d’altres coses, va “importar” els mosaics que feien els tifosi, tenint com a principal exemple, els que feien la Fossa dei Grifoni del Genoa CFC.

El 7 de març de 1992 es jugava la jornada 25 de la lliga, entre el Barça i el Reial Madrid. A iniciativa de la Penya Almogàvers i en col·laboració amb el diari Sport, 17.000 cartolines van cobrir la segona i la tercera graderia del Gol Nord amb la paraula ‘Barça’, impressionada sota els colors blaugrana i els de la senyera. Uns 40 almogàvers van estar treballant gairebé durant 7 hores per enllestir-lo. Aquest treball es va fer de manera desinteressada, sense cap recompensa a canvi, només amb la il·lusió d’animar l'equip i ajudar-lo a aconseguir la victòria.

Anècdotes d’aquell primer mosaic hi ha moltes per recordar. Per citar algunes, el fet de demanar unes pizzes alhora de dinar, amb la conseqüent sorpresa, tant de la telefonista com del “pizzero”, al donar com adreça “Nou Camp, porta 87” , el fet d’haver de desmuntar alguna que altra filera per haver-nos equivocat de color o els nervis de darrera hora al veure que començava a entrar la gent a l’estadi i el mosaic encara no estava acabat. A més, com que era la primera vegada que això es portava a terme, darrera de les cartolines es va impressionar les instruccions: “aixecar la cartolina quan surti el Barça i soni l’himne i cada vegada que es faci un gol”. Aquella nit, el Barça va empatar a 1 gol i va acabar la temporada guanyant la lliga. I els Almogàvers van encetar una pàgina en la història de l’animació.

Després van venir desenes de mosaics més, sempre gràcies a la iniciativa de la Penya Almogàvers, però sobretot a l’esforç dels seus membres, que de manera totalment desinteressada i gratuïta passaven hores i hores, dissenyant i confeccionant veritables obres d’art, en un exemple solidari d’esforç col·lectiu i lògicament, gràcies als milers de socis que aixecaven les cartolines.

Aquell mosaic era el primer que es feia en un lloc diferent d’Itàlia. Posteriorment altres grups d’animació de l’Estat Espanyol, van imitar la Penya Almogàvers i es van realitzar mosaics molt espectaculars en els diferents estadis de la lliga espanyola. Però el 7 de març es va escriure la primera pàgina dels mosaics al Camp Nou, i d’una nova manera impressionant i espectacular d’animar a l’equip, sent tot un referent a nivell internacional.

Altres mosaics realitzats per la Penya Almogàvers i que es poden destacar, és el de les 45.000 cartolines que van fer visible la llegenda “Som- hi Campió” el 13 de març del 1993, en el partit contra el Deportivo de la Coruña. Aquell mosaic va ser el primer en entrar en el llibre rècord Guinnes. El 8 de gener de 1994 novament la Penya Almogàvers va fer història en organitzar en el derbi contra el Real Madrid (que es va guanyar per 5 a 0), una nova coreografia amb més de 60.000 mini banderes que cobrien la pràctica totalitat de les grades del Camp Nou, excepte el Gol Sud, i que formaven la bandera blaugrana en les dues primeres graderies i la catalana en la tercera. També es van fer mosaics en les finals de la Copa d’Europa a Wembley i Atenes.

A partir de la temporada 1994/95 els mosaics els van realitzar els diferents grups que formaven la Grada Jove i dels que podem destacar, el del 4 de gener de 1995, en el partit contra el RCD Español un mosaic que ocupava les tres graderies del Gol Nord, amb la llegenda "Barcelona Blaugrana” i "ski-line" de la ciutat de Barcelona de color blaugrana. Contra l'At. Madrid, el 20 d’abril, es va fer un mosaic que va ocupar 3/4 de l'estadi amb mes de 70.000 cartolines. En el gol Nord es llegia "Tot el camp", en el lateral, en mig d’un sol blau "Barça" i en el gol Sud, "És un clam", fent referència a l'himne culé. En el partit contra el Real Madrid, el 25 de maig, el mosaic va ocupar novament les tres graderies del Gol Nord on es llegia "Guanyeu per nosaltres" al mig d'una bandera blaugrana i una catalana.

Contra el Real Madrid, el 10 de maig de 1997, el mosaic consistia en una gran bandera blaugrana que ocupava les tres graderies del gol i que en girar les cartolines es transformava en una bandera catalana. I en el partit de semifinal de Recopa contra la Fiorentina, el 10 d’abril, on un gran mapa d'Europa estava pintat de blaugrana, al costat de la figura de la Recopa. Un altre mosaic molt recordat va ser en el derbi contra el RCD Español que va cobrir tot el Gol Nord de l'estadi el 13 de desembre de 1997. A la primera graderia es dibuixava una senyera i una creu de Sant Jordi, a la segona graderia la paraula "Barcelona" enmig dels colors blaugrana, i a la tercera graderia, es dibuixava una bandera blaugrana i una altra creu de Sant Jordi. L'efecte del mosaic va ser encara molt més espectacular quan el públic van girar les cartolines i el que era una senyera es convertia en una bandera blaugrana i el que era una bandera blaugrana es convertia en una senyera.

A partir de la temporada 2000/2001 els mosaics els va realitzar i organitzar exclusivament el club, sense la participació de cap grup d’animació i majoritàriament al lateral de l’estadi, enlloc dels gols.


3 enllaços sobre la notícia: