UFFICIALE GENOA CLUB

UFFICIALE GENOA CLUB

diumenge, 9 de setembre del 2012

Itàlia crea un registre de pancartes als estadis


Qualsevol pancarta, cartell o missatge que pretenguin mostrar els tifosi en un estadi italià ha d'estar aprovat per les autoritats i inclòs en una llista oficial. L'objectiu de la mesura és reduir els casos de violència a les grades.
L'Observatori Nacional de les Manifestacions Esportives (Osservatorio Nazionale sulle Manifestazioni Sportive)  òrgan dependent del Ministeri de l'Interior, serà l'entitat encarregada d'avaluar i, si escau, autoritzar la presència d'una determinada pancarta entre el públic que assisteixi a veure un partit de qualsevol categoria. El reglament controlarà qualsevol aspecte relatiu al rètol: des de la seva grandària fins a les paraules escrites en ell, passant pel grup de seguidors al qual representa o fins i tot la zona de l'estadi en què es podrà situar.
La norma s'aplicarà tant en els partits a casa com en els que es juguin a domicili. De fet, aquesta podria haver estat una de les principals motivacions per crear el registre: fins ara, la burocràcia per sol·licitar permís per penjar una pancarta (striscione) en camp contrari era molt complexa, ara n'hi haurà prou amb comprovar que apareix a la llista oficial, disponible al lloc web de l'Observatori.
A data d'ahir dimecres havia registrades 350 peticions de 41 equips, pertanyents a Sèrie B i Lega Pro (antiga Sèrie C). D'elles, fins al moment s'han aprovat les corresponents a nou equips, quatre d'ells de B: Bari, Brescia, Crotone i Empoli. S'espera que les de Sèrie A s'incloguin abans del retorn de la competició després de la parada pels compromisos internacionals, previst per al 15 de setembre.
La mesura s'integra en les que està duent a terme el govern italià per tal de reduir la violència en els estadis, un problema que, tradicionalment, ha afectat molt al futbol italià. Indubtablement, els plans estan sent efectius: des que es van posar en marxa, el 2006 (any de la mort del policia Filippo Raciti durant els disturbis del derbi Catània-Palerm), el nombre d'enfrontaments on hi va haver ferits va passar dels 208 d'aquell any als 107 de la temporada passada. També ha baixat el nombre de persones ferides, siguin civils (de 261 a 123) i, sobretot, pertanyents a les forces de l'ordre (66 enfront de 510).
Les opinions entre els aficionats són molt variades. Alguns aplaudeixen la idea, ja que consideren que contribuirà a disminuir encara més els altercats entre seguidors i garantirà poder anar al futbol en un clima de seguretat. Per altres, però, es tracta d'un atropellament a la llibertat d'expressió dels aficionats, i més en un país com Itàlia, on la cultura del "striscione" està molt estesa i és tradicional que els partidaris d'un i altre equip es llancin missatges satírics o feridors a través de la cartelleria, o fins i tot que la facin servir per expressar la seva opinió sobre la marxa del seu propi club. En tot cas, la decisió de l'Observatori sembla irrevocable, i està previst que entri en vigor la propera jornada de lliga.